ISPARTA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Yalvaç Hamursuzu

Tescil No : 487

Coğrafi İşaretin Adı : Yalvaç Hamursuzu

Coğrafi İşaretin Türü : Mahreç işareti

Coğrafi Sınırı : Isparta ili Yalvaç ilçesi

Kullanım Biçimi : Coğrafi işaret ibaresi, ürünün ambalajı veya etiketi üzerinde, marka ile birlikte ve marka ibaresinden küçük olmamak üzere kullanılır.

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Yalvaç Hamursuzu; un, su, ayçiçeği yağı, isteğe bağlı olarak tereyağı, kaymak veya kuyruk yağından biri, tahin, haşlanmış ve rendelenmiş patates, yumurta, tuz, susam veya çörek otu malzemelerinden elde edilen, mayasız bir fırıncılık mamulüdür. Taş fırında ve odun ateşinde pişirilir.

Geçmişi çok eskiye dayanan ve üretimi ustalık becerisi gerektiren Yalvaç Hamursuzu, üretimde kullanılan malzemelerin çeşitliliği bakımından diğer yerlerde üretilen hamursuzlardan farklılaşır.

Üretim Metodu:

Yalvaç Hamursuzunun üretiminde kullanılan malzemeler aşağıdaki gibidir.

750 g buğday unu

250 g su

80 g ayçiçek yağı

80 g tereyağı, kaymak veya kuyruk yağından biri

75 g tahin

50 g haşlanmış ve rendelenmiş patates

Sarısı ve akı karıştırılmış bir adet yumurtanın beşte biri

5 g tuz

10 g susam veya çörek otu

Un, su ve tuz, yumuşak bir hamur haline gelinceye kadar karıştırılarak yoğrulur. Ürüne lezzet vermek ve hamurun daha yumuşak olmasını sağlamak için, hamur yoğrulurken içine haşlanmış ve rendelenmiş patates katılır. Yarım saat kadar dinlendirilen hamur, ekmek tablası üzerinde oklavayla yaklaşık 50 cm çapında ve 1 cm kalınlığında açılır. Önceden eritilen tereyağı, kaymak veya kuyruk yağından biri, ayçiçek yağı, tahin ve tuzdan elde edilen karışım, açılan hamur üzerine kepçeyle gezdirilerek dökülür. Elle biraz daha açıldıktan sonra, rulo haline getirilir. Elde edilen rulonun uçları, kendi etrafında döndürülerek sarılır, ortada birleşince üst üste konarak beze haline getirilir. Yarım saat dinlendirilen hamur, pasanın üzerine alınır ve elle yayılarak genişletilir. Hamurun üzerine bir yemek kaşığı yumurta dökülür, elle tüm yüzeye sürülür ve bunun da üzerine, susam veya çörek otu serpilir. Odun ateşiyle yanan taş fırının sıcaklığı 260-2800C’ye ulaştığında ve ateş kor haline geldiğinde fırına konan hamursuz, her tarafı eşit şekilde pişinceye kadar tahta kürekle aralıklarla çevrilerek yaklaşık 25 dakika pişirilir.

Fırından çıkarılan Yalvaç Hamursuzu, soğuması için temiz hamur bezlerinin üzerine serilir. Tüketime kadar oda sıcaklığında ve güneş görmeyecek şekilde saklanır.tıklayınız...

  • hamursuz (1).jpg
  • hamursuz (2).jpg
  • hamursuz (3).jpg