ISPARTA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Senirkent Banağı

Tescil No : 795

 

Coğrafi İşaretin Adı : Senirkent Banağı

Kullanım Biçimi : Senirkent Banağı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajının üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajının üzerinde kullanılamadığında, Senirkent Banağı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Senirkent Banağı; dana, koyun/kuzu ya da keçiye ait kemikli but eti, ikiye bölünmüş dana kaval kemiği, su, tuz, karabiber ve pide, bayat ekmek veya kuru yufka kullanılarak yapılır.

Geçmişi eskiye dayanan Senirkent Banağı, Senirkent ilçesinin yöresel yemekleri içinde önemli bir yere sahiptir. Etin, dana kaval kemiği ile pişirilmesi coğrafi sınıra özgü niteliktedir. Üretimi ustalık becerisi gerektiren Senirkent Banağının coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Üretim Metodu:

Senirkent Banağının üretiminde kullanılan etler, tercihen Senirkent ilçesinde yetişen dana, keçi veya koyun/kuzu etleridir. Senirkent Banağının hazırlanması için gereken malzemeler aşağıdaki gibidir.

 2 kg kemikli but eti (dana, koyun/kuzu ya da keçi)

 1 adet ikiye bölünmüş dana kaval kemiği

 2,5 l su

 Soğan

 3 adet pide(her biri 50 g) veya aynı miktara eşdeğer doğranmış bayat ekmek ya da kuru yufka

 Tuz

 Karabiber

 

Sinirleri temizlenen but eti yıkanır. İkiye bölünmüş dana kaval kemiği yıkanarak olası kemik kırıntıları temizlenir. Su dolu tencereye koyulan but eti ve dana kaval kemiği kaynatılmaya başlanır. Kaynama sırasında suyun üst kısmında biriken kef kevgirle alınıp atılır.

Halka şeklinde doğranan soğanların üzerine karabiber serpilerek bekletilir. Tenceredeki su kaynamaya başlayınca soğanlar tencereye ilave edilir, bir süre bekletildikten sonra tencereden çıkartılır. Et, el ile parçalanabilecek kadar yumuşayınca tencereden çıkarılarak el ile parçalara ayrılır. En az 12 saat önce pişirilmiş pide, bayat ekmek veya kuru yufka lokmalık şekilde kesilerek yayvan bir tabağa tek kat olarak dizilir. Parçalanmış et, et suyuyla birlikte pide/bayat ekmek/kuru yufkanın üzerine dökülür.

Senirkent Banağı sıcak olarak tüketilir, dondurularak satılmaz.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız...