ISPARTA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Çiçekpınar Yoncası

Tescil No : 1532

Coğrafi İşaretin Adı : Çiçekpınar Yoncası

Coğrafi İşaretin Türü : Mahreç işareti

Kullanım Biçimi : Çiçekpınar Yoncası ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün üzerinde kullanılır. Ürünün üzerinde kullanılamadığında, Çiçekpınar Yoncası ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Çiçekpınar Yoncası; Latince tür ismi Medicago sativa L. olan, çok yıllık bir yem bitkisidir. Çiçekpınar Yoncası; özellikle Şarkikaraağaç ilçesi Çiçekpınar Beldesi ile ün bağı bulunan bir yoncadır. Ürünün tarihsel gelişiminde halk arasında ürüne adını veren Çiçekpınar Beldesi; bitkisel üretim olarak yonca yetiştiriciliği ile bilinir.

Çiçekpınar Yoncası; yığın demetleri ya da yonca balyaları şeklinde, kuru ya da yaş yonca olarak ticarete konu edilir. Çiçekpınar Yoncası çok yıllık bir yem bitkisi olduğundan uzun ömürlü olup iyi tesis edilen bir yonca tarlasından daha sonraki yıllarda az bir masraf ve emekle defalarca ürün hasadı yapılabilir.

Çiçekpınar Yoncası; sulu tarım koşullarında defalarca biçilebilen ve yüksek ot verimine sahip olması yanında, kuru tarım şartlarında yetiştirildiğinde su kullanım etkinliği yüksek bir bitkidir. Derine giden kökleri ile kuraklığa ve yüksek sıcaklık değerlerine karşı toleranslıdır.

Çiçekpınar Yoncası; arıcılıkta tozlaşma ve çiçek balı üretiminde önemli bir kaynak olması ve bunun bitkide tohum verimini artırması, biyolojik çeşitliliği koruması, hayvancılıkta yem tedariği ve baklagiller sınıfında bir bitki olmasından dolayı yetiştiriciliğinin yapıldığı toprağın organik maddelerce zenginleşmesine yardımcı olması bakımından önemli bir bitkidir.

Çiçekpınar Yoncası bitkisi; kök, sap, yaprak, çiçek, meyve ve tohum olarak başlıca altı kısımdan oluşur. Meyve başına düşen tohum sayısı ortalama 4 adettir. Çiçek renkleri; eflatunla kırmızı arası erguvani rengi, menekşe moru olarak bilinen renk ve tonlarındadır. Yaprak şekli; tek yumurta, uzun yumurta veya ucu küt yumurta şeklindedir. Kulakçık ucu sivri, derin dişli büyük ve uzun, bitki habitusu ise yarı dik veya dik şekildedir.

Çiçekpınar Yoncası bitkisinde; ürün veriminin yanında ürün kalitesi de düşünüldüğünde, protein verimi açısından en uygun dönem 1/10 çiçeklenme dönemidir. Çiçekpınar Yoncasında; ham protein oranı en az %15 ve kuru madde oranı en az %18’dir. Çiçekpınar Yoncasında; biçim zamanı geciktirilmez ise sap kısımlarında istenmeyen odunlaşmanın mümkün olabildiğince en az seviyede tutulması sağlanır.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız...

 WhatsApp Image 2024-03-29 at 10.18.37.jpeg